Бисквитеното чудовище

Обичате ли бисквитки?
А помните ли бисквитеното чудовище :)
едно такова синичко и пухкаво и обожава да хрупа бисквитки всякакви.

Даааа, и ние от Кафе Атлас обожаваме всякакви бисквитки, за това и имаме такова голямо разнообразие. Бисквитки с карамел, бисквитки с шоколад, овесени бисквитки, кокосови бисквитки, морковени бисквитки, а класацията водят най- новото ни попълнение овесените бисквитки със стафиди и орехи. 
И понеже са ни любими ще ви представим тяхната рецепта, за да може да си я приготвите вкъщи :)
Да запретнем ръкави и да започваме!
За 20 бисквитки са ви необходими:
115 грама краве масло на стайна температура
130-140 грама кафява захар
1/2 чаена лъжичка ванилия
1 с.л. ленено брашно (разтворено в 3 с.л. студена вода) или 1 яйце
100 грама пълнозърнесто брашно
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка канела
щипка сол
120 грама фини овесени ядки
50 грама стафиди
50 грама орехи

Продуктите са набавени и следва забавната част :)
В купичка разбъркваме маслото със захарта и ванилията до получаването на пухкав крем и добавяме лененото брашно (или 1 яйце). Оставяме настрана, за да подготвим другата част от съставките. 
В друга купичка пресяваме брашното, содата, канелата и добавяме овесените ядки и щипка сол. Разбъркваме добре и към тази смес добавяме масленият крем. Размесваме тестото, като накрая добавяме стафидите и начупени на дребно орехчетата. 
Покриваме купата с тестото с фолио и поставяме в хладилник за около 30- 40 мин, за да се охлади. Точно време да приготвим чаша ароматно кафе или горещ шоколад, може би мляко с какао или пък да спретнем още някаква вкусотийка.
И така след като тестото се е охладило достатъчно е време бисквитките да бъдат оформени. 
Взимаме си 2 тавички, покрити с хартия за печене и върху тях оформяме топчета, като ги поставяме на достатъчно разстояние едно от друго. Притискаме топчетата с дъното на чаша или с печат за курабийки, за да станат плоски (но не ги изтънявайте прекалено). 
Печем ги в загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 мин. Следете крайчетата на бисквитките, почнат ли да покафеняват са готови. Още в първите няколко минути започва да се разнася невероятен аромат на масло и карамелизирана захар, след това постепенно канелата се опитва да напомни и тя за своето участие в бисквитките, както и стафидките и орехите. 
Тук е момента да кажа че на петата минута започват да ви текат лигите ;), бисквитеното чудовище започва да се пробужда, но не бързайте да го будите напълно. 
След като се опекат ги оставете да изстинат 5 минутки, защото веднага, след като ги извадите са меки и лесно се разпадат. 
Оставете ги да се охладят и да станат така чаканите хрупкави овесени бисквитки. 


И воала! 
Съхраняваме в бурканче до 6-7 дни (ако останат) :)
Импровизирайте с добавките- може да добавите малко сушени кайсии или пък червена боровинка (тя ще придаде един киселичък контраст), а орехите може да заместите с каквито ядки имате в къщи (бадеми например), а защо не и да добавите лъжица пълномаслено какао и малко шоколадов чипс. 
Размечтах се твърде много, а рецептата можеше да се обясни само с няколко изречения. 

Да ви е сладко скъпи приятели :)


Популярни публикации от този блог

За едни по- здравословни бисквитки Лоакер

Био кафе директно от източника - в Кафе Атлас София

Къде е кафето в София / Specialty coffee in Sofia