Из вкусните истории на едно кафене - кекс

А беше само кафе :)
Място където можеш да бъдеш в друга, по- различна атмосфера. Да те посрещнат вежливо, да ти се усмихнат и да ти предложат чаша от най- вкусното и пристрастяващо капучино.
Където можеш да почетеш спокойно някое списание или книжка, да се поровиш във фейсбук или да се припичаш на слънчице.
Ноо, едни ден съвсем неочакван и примамлив аромат излезе от малката ни конвекторна печка, на която приготвяхме кроасанчетата за кафето. Стана тя каквато стана, изпекохме сладкиш, не не сладкиш- кекс.

На времето преди да дойда да живея в София, тайничко крадях за малко тефтерите на мама и баба и си преписвах дословно рецептите им. Изпробвани- неизпробвани, всичко прилично подредено в нова тетрадка с дебели корици.
На първата страница от раздел сладки беше тя- рецептата за домашен кекс. Най- обикновено кексче с ванилия и какао, но така топящо се и правещо компания на всички :).
Можех да го комбинирам с чаша чай, мляко с какао, кафе, та дори и айрян. За закуска, за следобедно хапване, за ей така, за малки и големи.
Леле, това е кексчето, толкова е просто и лесно и даже да ви кажа, трябват ви само една купа и миксер (или телена бъркалка). Всичко става за секунди, плюс-минус 45-50 минути да се изпече.
Това са малките ми тайни:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. олио
1 пакетче бакпулвер (10гр)
2 ванилии
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао (по желание)

Загряваме фурната на 170.
В купата разбиваме яйцата* със захарта, до получаване на лек крем (не гъст), след което добавяме киселото мляко и олиото. Разбъркваме добре, пресяваме в купата брашното, ванилията и бакпулвера. Бъркаме хубаво до получаване на еднородна смес.
Приготвяме си тавичка, подмазнена и набрашнена, за да не залепва (освен ако не е силиконова) и изсипваме по- голямата част от сместа в нея. Към останалата смес прибавяме какаото и разбъркваме. Изсипваме върху основната смес.

Готови сме за печене, но преди това един трик.


Взимате голям нож или права шпатулка и я намазнявате хубаво. Прекарвате ножа по средата, като правим дълбок разрез на кекса- така даваме посока на кексчето. Сиреч ще се разпукне равномерно, там където сме му показали. ИИИ печем до суха клечка.
Кекса става чудесен, ако му се прибавят стафиди и орехчета или да стане на мъфинчета.
Всичко е в твоето въображение.



Как една простичка бабина рецепта даде основата на всички печива, сладкиши, здравословни и не до там здравословни вкусотиийки, които правим в кафето.
В началото работехме с една страхотна пекарна, която редовно ни зареждаше от техните сладкиши, но един ден решихме, че можем повече, можем да дадем на хората истинският вкус. Вкуса на детството, съчетан с лек модерен полъх и капка от нашата любов и въображение.
Та, кексчето толкова се хареса, че решихме да пробваме и с други десерт, торти, различни сладкиши, солени кишове, бисквитки и още и още. Няма спирка, нещо ново излезе ли, веднага се преработва, за да има вкуса от КАФЕТО :) и влиза в менюто.



И за това в кафето винаги ще има нещо ново, нещо различно, което можеш да опиташ.
Какви продукти и брашна използваме- винаги проверени и с най- високо качество.
Кексчето в кафето, вече се пече само със 100% лимецово брашно от една малка семейна ферма, а вкуса с това брашно е уникален. Рецептата се изменя малко, но за нея в някой друг пост.

Да ви е сладко!
С гаранция от Атлас :)
Making mementos sweet...........





Tips:
*Всички продукти, трябва да бъдат на стайна температура, ако не са, кексчето няма да се надигне така добре. За яйцата- поставете ги за една минутка в купа с топла вода. :) За киселото мляко добавете му маааалко вряла водичка, като запазите обема от рецептата.
* Не отваряй фурната пооооне 20  минути- каквото и да ти коства иначе рискуваш да спадне рязко сладкиша - важи за всички кексчета.
* Рецептата може да се изполва за мъфини, за сладкиши с глазури, за сладкиши със сладко, за блатове за торта и за каквото ти хрумне още, даже можеш да го вложиш в любимите ми скалички.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Сурови бонбонки за бебета :)

Бананови бисквитки- 10 минутни

Бисквитеното чудовище